Składniki:
- 500g filetów śledziowych solonych matias
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżka cukru
- Kilka ziarenek czarnego pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy
- 2-3 liście laurowe
- 1 duża cebula
- Pieprz
- Olej rzepakowy
Sposób wykonania:
Śledzie wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na 3-4 godziny. W tym czasie przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, ocet dodać cukier, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz liście laurowe. Zagotować, wyłączyć grzanie i odstawić do ostygnięcia. Śledzie wyjąć z wody i pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w plastry. Układać warstwami w słoiku: cebula potem śledź aż do skończenia składników. Zalać przestudzoną zalewą, zakręcić słoik i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie śledzie przelać przez sito, po czym śledzie i cebulę przełożyć do salaterki oprószyć pieprzem i zalać olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz