Papryka konserwowa - ŁOWCA SMAKU

sobota, 13 października 2018

Papryka konserwowa



Składniki:
- 1,5 kg papryki
- cebula
- czosnek
- olej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżki soli

Zalewa:
- 1,5 litra wody
- 1,5 szklanki octu
- 1 szklanka cukru


Wykonanie:
1. Przygotować słoiki.
2. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić na duże kawałki. Posolić i wymieszać, a następnie odstawić na 4-5 godzin. Wodę zlać.
3. Paprykę powkładać ciasno w słoikach.
4. Na wierzch położyć duży plasterek cebuli i wlać 1 łyżeczkę oleju. Dodać do każdego słoika liść laurowy i 2 ziela angielskie.
5. Wlać gorącą zalewę aż do całkowitego przykrycia papryki i zakręcić porządnie słoiki.
6. Pasteryzować 20 minut.

Wykonanie zalewy:
Wszystkie składniki połączyć i zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz