SKŁADNIKI:
1 kg fileta z dorsza
przyprawa do ryb
2 jajka
bułka tarta
olej
1 cebula
5 listków laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka cukru
1 szklanka octu 10 %
5 szklanek wody
SPOSÓB WYKONANIA:
Rybę wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Rybę oprószyć przyprawą do ryb, (dobrze jest odstawić rybę na parę godzin, aby ryba przeszła przyprawami) maczać w rozbełtanym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażoną rybę układać w misce na przemian z pokrojoną w półplasterki cebulą, listkiem laurowym i zielem angielskim. Wodę zagotować i do gorącej wody wlać ocet, dodać cukier, wymieszać i gorącą zalewą zalać rybę.
1:5 szklanki wody i octu, To sekret. 5 łyżek cukru 3 soli. Woda musi być wcześniej przegotowana! trochę wystudzić, dodać cebulkę, ziele i liścia. U nas oblizują palce
OdpowiedzUsuń