SKŁADNIKI:
2 płaty śledziowe z marynaty octowej
2 ziemniaki
1 jabłko
1/2 puszki groszku konserwowego
2 ogórki kiszone
4-5 małych buraczków
1 cebula
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier, ocet
oliwa z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
SPOSÓB WYKONANIA:Buraczki i ziemniaki ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie, gdy przestygną obrać. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę dodać do buraczków i doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem i oliwą z oliwek do smaku. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, ogórek kiszony również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w cienkie paski. Ziemniaki, ogórek, jabłko, odsączony groszek, śledzie oraz natkę pietruszki włożyć do miski i wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem doprawić pieprzem i wlać do miski ze składnikami sałatki śledziowej, wymieszać. W półmisku układać na przemian buraczki i sałatkę śledziową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz