SKŁADNIKI:
1,30 kg twarogu
10 jajek
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 budynie śmietankowe
1 1/2 szklanki śmietany 36%
aromat cytrynowy
SPOSÓB WYKONANIA:Twaróg przemielić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać twaróg małymi porcjami cały czas ucierając. Dodać budyń, aromat i ucierać dalej. Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać odrobinę cukru pudru i ubić. Ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę serową wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni C ok 1 godz. i 10 minut. Sernik pozostawić na chwilę ( 5-8 min ) w wyłączonym piekarniku. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń