Pierniczki goszczą na stołach w Święta Bożego Narodzenia. Przepisów na nie można znaleźć wiele, większość tak naprawdę nie różni się dużo, jedni dodają kakao inni nie. Należy pamiętać aby upiec je z wyprzedzeniem, bo pierniczki muszą trochę poleżeć. Miód powoduje że robią się twarde. Aby szybciej zmiękły można dodać do pudełka ćwiartkę jabłka. Pierniczki będą pobierały wilgoć od jabłka. Po kilku dniach powinny być już dobre do jedzenia.
SKŁADNIKI:
450 g mąki
150 g miodu np lipowego (pół szklanki)
200 g cukru pudru
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
przyprawa do piernika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło i miód rozpuszczamy w garnku. Dodajemy przyprawę do piernika (ja dodałam przyprawę Kamisa, pierniczki wychodzą ładne brązowe i nie trzeba dodawać już kakao) i mieszamy lekko podgrzewając ale nie gotować. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę oraz sól. Następnie wlać ostudzony miód z masłem, dodać jajko i cukier puder. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Przygotowane ciasto owinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze się schłodziło. Przed wałkowaniem ciasto wyciągnąć jakieś 15 minut aby poleżało w temperaturze pokojowej. Ciasto wałkujemy na grubość ok 5mm i wycinamy dowolne kształty. Układamy je na blaszy wyłożonej papierem. Piec ok. 10 minut w 170 stopniach. Tak naprawdę pierniczki pieką się bardzo szybko i w zależności kto ma jaki piekarnik, dlatego trzeba je obserwować aby się nie przypaliły. Po ostudzeniu dekorujemy według własnych upodobać. Można zrobić samemu lukier i użyć np. naturalnych barwników takich jak sok z buraczka czy kurkumę, albo kupić gotowe pisaki cukrowe, barwniki, posypki, kolorowe lukry itd.
SKŁADNIKI NA LUKIER:
1 białko
sok z cytryny
ok 250 g cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU:
Białko lekko ubić, miksując do 30 sekund. Następnie dodać kilka kropel cytryny i cukier puder. Lukier należy ucierać do jednolitej masy tak długo aż będzie lśniący czyli ok 10 minut. Lukier powinien być gęsty aby nie spływał z pierniczków. Jeżeli jest za gęsty to można dodać odrobiny wody. Rozcieńczonym lukrem łatwiej polukrować środek ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz