SKŁADNIKI NA CIASTO:
30 dkg mąki
30 dkg masła lub margaryny
3 żółtka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do mąki dodać masło, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blachy. Jedną część ciasta włożyć do blachy.MASA MAKOWA:
40 dkg maku
30 dkg cukru pudru
4 żółtka
7 białek
bakalie
olejek rumowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mak wypłukać, zalać gorącą wodą i chwilę gotować. Mak przecedzić przez gęste sitko, wystudzić i zmielić 2 razy w maszynce do mięsa przez sitko z małymi dziurkami. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodawać małymi porcjami mak i ucierać, na koniec dodać bakalie, olejek rumowy (lub kieliszek rumu ) oraz ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę makową wlać na ciasto w blasze i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Piec w temperaturze 200*C ok 30 min. Na końcu posypać cukrem pudrem.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuń