SKŁADNIKI:
2 szklanki miąższu dyni
2 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
3 jajka
5 łyżeczek cynamonu
16 g cukru wanilinowego
0,5 szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich
SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka ubić wraz z cukrem. Do masy dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość zmiksować, a następnie dodać posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Wszystkie składniki razem wymieszać.Ciasto z dyni przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Ciasto pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz