Cukinia w zalewie octowej z curry i musztardą - ŁOWCA SMAKU

wtorek, 19 czerwca 2018

Cukinia w zalewie octowej z curry i musztardą




Składniki:
- 2,5 kg cukini

Składniki na zalewę:
- 7 szklanek wody
- półtorej szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 1 duża łyżka curry
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka soli
- pół łyżeczki gorczycy
- 3 liście laurowe


Umytą cukinię pokroić w plastry o grubości ok. pół centymetra. Wszystkie składniki zalewy połączyć. Jak doprowadzimy do wrzenia to pogotować tak ok. 3 minut cały czas mieszając. Cukinię włożyć ciasno do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w piekarniku w 120 stopniach przez 20 minut.

Z powyższych proporcji wychodzi 6-7 słoików o pojemności 500 - 700 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz