Dżem z dyni, pomarańczy i jabłek - ŁOWCA SMAKU

piątek, 16 listopada 2018

Dżem z dyni, pomarańczy i jabłek




Składniki:
- 1,50 kg dyni
- 4 pomarańcze
- 4 jabłka
- 1 kg cukru
- 2 cytryny


Sposób wykonania:
Obraną i wydrążoną z nasion dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka i dusić na małym ogniu ok 1godz czas od czasu mieszając. Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę z 2 pomarańczy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie pomarańcze obrać ze skórki i dokładnie oczyścić z białych błon i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka i pomarańcze dodać do dyni i wszystko razem dusić na małym ogniu, często mieszając przez ok pół godziny. Po tym czasie dodać cukier i sok z cytryn. Dżem mocno się rozrzedzi, ale podczas dalszego gotowania zgęstnieje. Mieszając gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać otartą skórkę z pomarańczy, nie wcześniej żeby nie zgorzkniały. Nakładać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz