czwartek, 2 lutego 2017




SKŁADNIKI:
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1/2 płaskiej łyżeczki sody
3 średnie jajka
2 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka mleka
1 pełna szklanka mąki









SPOSÓB WYKONANIA:
Jogurt wymieszać z sodą, aby chwilę "pobuzował". Do miski wbić jajka i ubić z cukrem , następnie dodać kolejno olej, ciepłe mleko, mąkę oraz jogurt z sodą. Wszystko razem wymieszać mikserem na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 10 minut. Na dobrze rozgrzaną małą patelnię (ok. 15 - 16 cm średnicy ) chochelką wlewać porcję ciasta na grubość 0,5 cm. Placki smażyć na małym ogniu ok 1 min do momentu , aż pojawią się bąbelki na powierzchni placka. Przy pomocy łopatki placek przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 30 sekund.

Placki smażymy na suchej patelni, gdyż po dodaniu oleju do ciasta, nie potrzeba natłuszczać patelni.

Podawać z ulubionymi dodatkami np z bitą śmietaną czy konfiturą lub owocami

0 komentarze:

Prześlij komentarz