Krokiety z kapustą i grzybami na andrutach - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 15 grudnia 2016

Krokiety z kapustą i grzybami na andrutach




Lubicie krokiety a nie macie czasu na ich wykonanie? Z pomocą przychodzi adrut (suche wafle). Można nim zastąpić naleśniki. Andrut w krokietach jest w smaku niewyczuwalny. Przyrządzenie krokietów dzięki nim można skrócić o połowę :)

SKŁADNIKI:
0,5 kg kapusty kiszonej
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kostka rosołowa
4 g grzybów suszonych
1 cebula
sól
pieprz



SPOSÓB WYKONANIA:
Kapustę kiszoną gotować z liściem laurowym, zielem angielskim i kostką aż będzie miękka. Grzyby ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie. Po odcedzeniu grzyby pokroić drobno i dodać do ugotowanej już kapusty. Wcześniej podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i również dodać do kapusty. Wszystko razem połączyć i ewentualnie doprawić wedle uznania. Na jeden wafel proponuję wyłożyć ok pół kilograma kapusty. Wyjdzie z tego 4 krokiety. Farsz musi być bardzo ciepły aby wafel mógł zmięknąć, inaczej go nie zwiniemy. Jak już go zwiniemy w roladę pokroić na 4 części. Każdą część obtoczyć w jajku i bułce tartej a następnie smażyć na patelni z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz