Rogaliki topione - ŁOWCA SMAKU

środa, 16 listopada 2016

Rogaliki topione



SKŁADNIKI:
50 dkg mąki
25 dkg miękkiego masła
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru

powidła
1 jajko do posmarowania rogalików
cukier do posypania rogalików





SPOSÓB WYKONANIA:

Z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę, dodać miękkie masło, jajko, żółtko, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć w lnianą ścierkę i włożyć do garnka z zimną wodą, tak aby woda przykryła całe ciasto. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, wyłożyć go na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło i pociąć radełkiem na osiem części. Środek koła posmarować jajkiem, aby po zwinięciu rogalika ciasto dobrze się skleiło. Na większy koniec ciasta nałożyć powidła i zwijać formując rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 200 stopni C ok 15 – 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz