Pasztet jajeczny - ŁOWCA SMAKU

środa, 13 kwietnia 2016

Pasztet jajeczny



SKŁADNIKI:
- 10 dużych jajek
- 2 jajka surowe
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka startego żółtego sera
- ok. 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotować 10 jajek i po ostygnięciu zetrzeć na dużych oczkach. Jedną dużą cebulę i 250 g pieczarek pokroić w drobną kostkę. Razem podsmażyć na patelni i ostudzić. Do startych jajek dołożyć: szklankę startego żółtego sera, pół szklanki gęstej śmietany 18%, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 surowe jajka, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz podsmażone pieczarki. Stopniowo dodawać bułkę tartą aż uzyskamy gęstą konsystencję. Pasztet doprawić solą i pieprzem. Formę do pieczenia (ok. 25x10) wysmarować masłem, posypać bułką tartą i przełożyć pasztet. Piec w temp. 180 stopni przez 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz