niedziela, 17 kwietnia 2016



SKŁADNIKI:
400 ml śmietany 30% lub 36%
250 g serka mascarpone
200 g herbatników
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
3 szklanki płatków Nestle Kangus + kilka garści na wierzch

SPOSÓB WYKONANIA:
Białą czekoladę rozpuścić i ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno (można dodać śmietan-fix), dodać serek mascarpone i ostudzoną białą czekoladę. Na końcu wsypać 3 szklanki płatków Nestle Kangus i wymieszać łyżką.

Mleczną czekoladę rozpuścić i ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno i dodać ostudzoną czekoladę.

W tortownicy na dnie wyłożyć herbatniki i wlać jasną masę. Następnie ponownie wyłożyć herbatniki i wlać ciemną masę. Wierzch posypać Kangusami. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

3 komentarze:

  1. Ciasto przepyszne. Niestety popelnilam blad. Moje Country nie dalo sie estetycznie pokroic z powodu tego iz czekolada na wierzchu stezala i zrobila sie bardzo twarda. Przyznaje, przeoczylam fakt ze do ciemnej czekolady rowniez nalezy dodac ubita smietane. Gdyby nie to, ciasto byloby perfekcyjne. Polecam serdecznie bo bylo wysmienite mimo mojej pomylki. Na imprezie zniknelo w calosci. Co do okruszka:). Ps. Balam sie ze bedzie zbyt slodkie ale mascarpone i smietanka skutecznie zlagodzily slodycz.
    Na pewno jeszcze kiedys przygotuje na rodzinne spotkanie!!

    OdpowiedzUsuń