czwartek, 7 kwietnia 2016



SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
5 jajek
1 łyżka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka gorącej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, żółtka, następnie obydwie mąki, proszek do pieczenia, olej i wodę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Po ostygnięciu placek przekroić na pół.

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
1/2 litra śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 puszka brzoskwiń
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki soku z brzoskwiń

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Brzoskwinie pokroić na małe kawałeczki. Żelatynę rozpuścić w podgrzanym soku brzoskwiniowym i odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać przestudzoną żelatynę i pokrojone brzoskwinie i wymieszać. Masę śmietanową rozłożyć na jednym placku, przykryć drugim. Na to położyć masę krówkową.

SKŁADNIKI NA MASĘ KRÓWKOWĄ:
1 kostka masła
1 puszka kajmaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło utrzeć z kajmakiem. Na masę kajmakową posypać słonecznikiem.


20 dkg łuskanego słonecznika
2 łyżki masła
1 łyżka cukru

Cukier i masło roztopić na patelni, dodać słonecznik, chwilę podsmażyć, wystudzić i wyłożyć na masę krówkową.





1 komentarze: