środa, 6 kwietnia 2016



SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
15 dkg masła
3 łyżki śmietany
60 dkg mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło roztopić z miodem. W misce ubić jajka z cukrem, dodać ostudzone roztopione masło, mąkę z proszkiem, sodą i śmietanę. Dokładnie ciasto wyrobić, a następnie podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na blaszce o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i piec ok 15 minut w 180 stopniach w zależności od piekarnika.

SKŁADNIKI NA MASĘ:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g masła
9 łyżek grysiku

Ponadto słoik powideł śliwkowych 300 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY:
Grysik wsypać na zimne mleko i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć z miękkim masłem i cukrem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:
Ostatni placek pozostawić w blaszce do ostygnięcia. Po wystudzeniu posmarować powidłami (połową słoiczka) i połową masy grysikowej. Położyć na to drugi placek i powtórzyć czynność. Następnie położyć trzeci placek. Polać polewą i udekorować wg własnych upodobań. Ciasto jest dobre po dwóch dniach gdy dobrze zmięknie, dlatego zaleca się je wykonać wcześniej.

POLEWA:
8 łyżeczek kakao
10 łyżeczek cukru pudru
120 g masła
2 łyżki wody

Połączyć wszystkie składniki cały czas mieszając.

3 komentarze:

  1. pyszne ciasto :) jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje również ulubuione, ale nie wiedziałam, że zwie się również ciastem czeskim ;)

    OdpowiedzUsuń