sobota, 30 stycznia 2016


SKŁADNIKI:
1 margaryna
2 szklanki cukru
1/4 szklanki zimnej wody
2 szklanki mąki
4 jajka
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
3 – 4 łyżki kakao

SPOSÓB WYKONANIA:
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę oraz kakao. Wszystko razem podgrzać do rozpuszczenia się cukru, ale nie gotować. Następnie pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować sobie blachę - wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek, a mąkę przesiać przez sitko. Ubić pianę z białek w osobnym naczyniu. Po ostygnięciu masy dodać jajka i stopniowo wsypywać mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszać wszystko do połączenia się składników. Na końcu dodać pianę i wymieszać łyżką. Piec w 190 stopniach ok 50 minut w zależności od piekarnika. Po wyjęciu ciasta gdy ostygnie można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz