niedziela, 24 kwietnia 2016



SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
30 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
15 dkg margaryny
2 żółtka

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
2 jajka
10 dkg cukru
5 dkg mąki tortowej

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
1/2 kg maku
2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
10 dkg orzechów włoskich
1 łyżka bułki tartej
białka z 3 jaj
olejek migdałowy
2 szklanki mleka
2 szklanki wody

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
10 dkg masła
1/4 szklanki cukru
1 żółtko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 ml mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY MAKOWEJ:
Dzień wcześniej zaparzyć mak. Zalać go mlekiem i wodą. Gotować około godziny. Po ostygnięciu zmielić mak trzykrotnie. Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, cukier, roztopioną margarynę, bułkę tartą i olejek migdałowy do smaku. Wszystko wymieszać i na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Można również użyć gotowej masy makowej ze sklepu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA KRUCHEGO:
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na surowe ciasto rozsmarować
masę makową. Piec około 50 - 60 minut, w temperaturze 180 stopni pilnując, aby ciasto nie przypaliło się. Po upieczeniu ostudzić.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY BUDYNIOWEJ:
W małej ilości mleka rozprowadzić dwa rodzaje mąki i żółtko. Resztę mleka zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlewać zawiesinę z mąki.
Zanim wleje się zawiesinę można dolać do niej kilka łyżek gotującego się mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur. Po wlaniu zawiesiny całość szybko mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem i stopniowo dodawać zimny budyń, aż powstanie masa.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPTU:
Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać pomału cukier, nadal ubijając. Następnie połączyć pianę z żółtkami, ubijając na wolnych obrotach. Dodać mąkę i całość wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Na cieście makowym rozsmarować połowę masy budyniowej i przełożyć zimnym biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część masy. Mazurek ozdobić np płatkami migdałów.

0 komentarze:

Prześlij komentarz