piątek, 15 stycznia 2016


SKŁADNIKI:
1 seler
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu
jajko
bułka tarta
olej

SPOSÓB WYKONANIA:
Seler obrać, wypłukać i pokroić w 1 1/2 cm krążki. Do garnka wlać wodę, sos sojowy, pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Wodę z przyprawami zagotować i włożyć do niej plastry selera, gotować ok 5 min tak na pół twardo. Wyjąć seler łyżką cedzakową, gdy trochę przestygnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Podawać z puree ziemniaczanym z jabłkiem .

SKŁADNIKI NA PUREE Z JABŁKIEM:

Na kilogram ziemniaków 3 jabłka
1-2 łyżki mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA PUREE:
Ziemniaki obrać i gotować ok 15 min. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka i gotować do miękkości. Wodę odlać, dolać odrobinę mleka i tłuczkiem rozgnieść na puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kotlety i puree podawać z ulubioną surówką.

1 komentarze:

  1. Ostatnio mam chrapkę na wszystkie warzywne kotlety, ale na pomysł z selerowymi jeszcze nie wpadłam! :)

    OdpowiedzUsuń