Przepis na karpatkę - ŁOWCA SMAKU

niedziela, 8 listopada 2015

Przepis na karpatkę



SKŁADNIKI:
1 szklanka wody
25 dkg margaryny np. KASIA
5 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM:
1/2 litra mleka
2 pełne łyżki mąki kartoflanej
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru kryształu
25 dkg masła

cukier puder do posypania ciasta


SPOSÓB WYKONANIA:

W garnku roztopić margarynę ze szklanką wody, ciągle mieszając zagotować. Powoli wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Garnek zestawić z ognia do ostygnięcia. Następnie wbijać po 1 jajku i ucierać, aż będzie jednolita masa. Z tego ciasta upiec 2 placki. Piec w temperaturze 220 stopni C, ok 15 – 20 min.

SPOSÓB WYKONANIA KREMU:
W 1/2 szklanki mleka wymieszać obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Gdy mleko z cukrami zagotuje się, wlać mleko z mąką i gotować aż zgęstnieje. Cały czas mieszać, aby się nie przepaliło. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej i ucierać. Krem wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim plackiem. Górę posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz