sobota, 21 listopada 2015


SKŁADNIKI:
50 dkg flaków wołowych
1 duża marchewka
1 mała pietruszka (korzeń)
1 mała cebula
1 kostka rosołowa
1,5 łyżki przyprawy do flaczków
3-4 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1,5 łyżki majeranku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:
Flaczki (już oczyszczone i obgotowane) zalej wodą i gotuj przez kilka minut. Odcedź i przepłucz wodą. Następnie znowu zalej wodą i gotuj aż będę miękkie. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, kostkę rosołową i wszystkie przyprawy wrzucamy do flaczków i dalej gotujemy. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać do flaczków i zagotować. Flaczki do smaku popieprzyć.

0 komentarze:

Prześlij komentarz