czwartek, 15 października 2015



SKŁADNIKI:
(dla 4 osób, aby wyszło po dwa kawałki mięsa na osobę)

4 średnie polędwiczki
puszka ananasa
szczypta ziół prowansalskich lub tymianku
szczypta imbiru
masło
olej
sól
cukier
sos żurawinowy
warzywa mrożone - brokuły, marchewka, kalafior - taka kolorowa mieszanka lub same brokuły
ryż ugotowany z odrobiną carry lub ziemniaki lub frytki. Ryż na talerzu polać łyżeczka roztopionego masła



SPOSÓB WYKONANIA:
Polędwiczki pokroić na kawałki 7-8cm, rozbić ręką, ugnieść i uformować na kształt okręgu, pierścienia. posypać tymiankiem lub ziołami prowansalskimi z dwóch stron, usmażyć na oleju po 3-4 min na każdej stronie. Na drugiej patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim krążki ananasa do lekkiego przyrumienienia z obydwu stron, dodając do masła troszeczkę soku z ananasa z puszki. W trakcie smażenia posypać ananasy odrobiną imbiru w proszku, aby lekko zaostrzyć smak. Warzywa ugotować w wodzie z łyżką masła, łyżką cukru i solą do smaku. Jeżeli podajemy same brokuły lub kalafior to pojedynczo polewamy podsmażoną na maśle tartą bułką.

Na talerz kładziemy krążki polędwiczek, na to krążki ananasa, w dziurkę ananasa kładziemy łyżeczkę sosu żurawinowego i podajemy z ryżem/frytkami/ziemniakami.

1 komentarze:

  1. Ostatnio zakupiłam Ananasa i miałam wykorzystać do przygotowania sosu słodko-kwaśnego, ale chyba ten przepis z polędwiczkami bardziej przypadł mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń