niedziela, 7 czerwca 2015




SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
3 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 bita śmietana śnieżka
2 śmietan - fix
1 galaretka truskawkowa

DODATKI
galaretka truskawkowa
truskawki



SPOSÓB WYKONANIA:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i razem jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać. Tortownicę o średnicy ok 30 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml wody. Do miski wlać śmietanę 30%, wsypać śnieżki, cukier puder oraz śmietan-fix. Ubijać tak długo aż śmietana będzie dobrze ubita. Następnie dodać ostudzoną lekko gęstniejącą galaretkę i wszystko wymieszać.

Tortownicę najlepiej wyłożyć folią spożywczą. Włożyć na spód upieczony biszkopt a na niego przygotowaną piankę. Na górę wykładamy truskawki lub inne owoce i zalewamy wcześniej przygotowaną galaretką. Ciasto włożyć do lodówki.

2 komentarze:

  1. Miałoby się ochotę schrupać!

    Zapraszamy też do nas na pyszne włoskie lody!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Moja mama zawsze w lato robi takie ciasto i mam do niego wielki sentyment :))

    OdpowiedzUsuń