Babka piaskowa - ŁOWCA SMAKU

niedziela, 10 maja 2015

Babka piaskowa



SKŁADNIKI:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1¾ szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat zapachowy np. waniliowy



SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka ubić na puszystą masę. Dodawać po łyżce cukru ciągle miksując. Masa powinna podwoić swoją objętość. Mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać po trochę do masy. Następnie wlać aromat waniliowy. Masło roztopić w garnku i wrzące wlać do masy. Wszystko dobrze wymieszać. Formę na babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 160 stopni przez pierwsze 30 minut, a następnie w 170 stopniach przez 20-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz: