sobota, 18 kwietnia 2015



SKŁADNIKI:
2 woreczki kaszy gryczanej po 100 g
5 jajek
180 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
120 g mąki
150 g masła
150 g czekolady deserowej
100 g suszonych żurawin
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
30 g orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:
50 ml śmietanki 30%
100 g czekolady deserowej
20 g masła



SPOSÓB WYKONANIA:
Kaszę gryczaną ugotuj i ostudź. W garnku rozpuść masło i dodaj czekoladę, mieszaj do czasu rozpuszczenia czekolady. Odstaw do wystygnięcia. Kaszę zmiel blenderem. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj stopniowo zmiksowaną kaszę i rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodaj posiekaną żurawinę i orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 40 minut (do próby suchego patyczka).

Sposób wykonania polewy:
Zagotuj śmietankę. Wrzuć czekoladę i gotuj do momentu rozpuszczenia jej. Następnie dodaj miękkie masło. Delikatnie polej ciasto polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami.

Przepis Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla" (odrobinę zmodyfikowany)

1 komentarze: