piątek, 27 lutego 2015



SKŁADNIKI:
400 g grochu
3 – 4 ziemniaki
3 marchewki
200 g wędzonego boczku
200 g cienkiej kiełbasy
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 – 3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka VEGETY
1 łyżka majeranku
sól, pieprz



SPOSÓB WYKONANIA:
Groch namoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie. Na drugi dzień, groch gotować w tej samej wodzie, często mieszając. Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki, listki laurowe, ziele angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę, wszystko razem smażyć. Gdy wędlina jest usmażona, dodać do grochówki. Na koniec dodać majeranek,VEGETĘ, pieprz oraz doprawić do smaku solą. Jeszcze pogotować przez krótką chwilę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz