sobota, 28 marca 2015



SKŁADNIKI:
80 dkg mięsa wieprzowego
40 dkg kapusty włoskiej
1 duża marchew
1 pietruszka
1 cebula
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 trójkąciki serka topionego
2 papryki czerwone
3 liski laurowe
ziele angielskie
1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
pieprz, sól
1 łyżka wegety
1,5 łyżki ziół prowansalskich
2 litry wody



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Liście kapusty i paprykę pokroić w paski. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Cebulkę podsmażyć na maśle. Do garnka wlać 2 litry wody i zagotować wraz z mięsem pokrojonym w większą kostkę. Jak mięso będzie już miękkie wrzucić wszystkie warzywa i ziemniaki. Następnie przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, wegetą, solą i pieprzem oraz słodką papryką. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do zupy. Gotować na małym ogniu do miękkości składników. Na końcu dodać serek topiony i zioła prowansalskie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

1 komentarze: