czwartek, 19 lutego 2015



CIASTO NALEŚNIKOWE
250 g mąki pszennej
500 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki oleju

Wszystkie składniki włożyć do miski, dokładnie zmiksować mikserem, aby nie było grudek i odstawić na 2 godz. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, ponieważ olej znajduje się w ciście. Usmażone naleśniki odstawić do ostygnięcia.



NADZIENIE
200 g serka topionego śmietankowego np. Hochland
400 g łososia wędzonego

PANIERKA
1 jajko
bułka tarta

olej do smażenia krokietów

Każdy naleśnik posmarować serkiem topionym i na serku położyć plasterki łososia. Założyć do środka dwa boki i zwinąć rulon. Tak przygotowane krokiety, maczać w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać jako danie główne lub przystawkę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz