niedziela, 19 października 2014



SKŁADNIKI:
2 woreczki ryżu
1 puszka kukurydzy
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 cebula
pół pęczka szczypiorku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
40 ml bulionu



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek wypłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć marchewkę, pietruszkę, cebulę i kukurydzę, smażyć czas od czasu mieszając. Po krótkiej chwili do warzyw wlać bulion, popieprzyć do smaku, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić warzywa na małym ogniu ok 15 min. Gdy warzywa będą już miękkie dodać je do ryżu, dodać szczypiorek, wymieszać w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz