Fritata warzywna - ŁOWCA SMAKU

sobota, 11 października 2014

Fritata warzywna



SKŁADNIKI:
2 cukinie
2 czerwone cebule
szczypiorek
1 czerwona papryka
3 średniej wielkości ziemniaki gotowane w mundurkach na półtwardo
sól, pieprz
olej
6 jajek
3-4 łyżki słodkiej śmietany
10 dkg sera Cheddar startego na tarce




SPOSÓB WYKONANIA:
Cukinie wypłukać i pokroić w plastry. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w półplasterki. Szczypiorek wypłukać i pokroić w ok 3 cm kawałki. Paprykę wypłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Rozgrzać olej na patelni na której można smażyć i zapiekać w piekarniku, włożyć warzywa, posolić i popieprzyć do smaku, smażyć do miękkości. Jajka roztrzepać widelcem lub trzepaczką dodać śmietanę, sól i pieprz oraz połowę sera, wymieszać. Masę jajeczną wlać na warzywa, całość smażyć kilka minut. Następnie frittatę posypać pozostałym startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz