Zapiekanka warzywna - ŁOWCA SMAKU

poniedziałek, 29 września 2014

Zapiekanka warzywna



SKŁADNIKI:
ziemniaki
marchewka
cebula
seler
ogórki kiszone
ser żółty
olej
sól, pieprz
przyprawa do ziemniaków



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ilość warzyw według własnego zapotrzebowania. ( porcje warzyw po winne być mniej więcej tej samej ilości ) Ziemniaki, marchewkę, seler obrać i wypłukać. Ziemniaki, marchewkę i ogórki kiszone pokroić w plasterki, seler i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć ziemniaki doprawione przyprawą do zimniaków i przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Następnie podsmażyć marchewkę oprószoną solą i pieprzem (można opcjonalnie oprószyć bazylią i oregano) i przełożyć ją na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Na marchewkę nałożyć podsmażoną cebulę oprószoną solą i pieprzem, na cebulę podsmażony seler również doprawiony solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórków kiszonych. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać ok 30- 40 min. Po tym czasie zapiekankę wyjąć z piekarnika, posypać startym serem i ponownie włożyć do piekarnika na parę sekund do rozpuszczenia się sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz