środa, 18 czerwca 2014


SKŁADNIKI:
30 dkg łososia
1 opakowanie ciasta francuskiego
20 dkg mrożonego szpinaku
10 dkg sera feta
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżka śmietany słodkiej
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sok z cytryny
1 jajko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na patelni roztopić masło, włożyć odmrożony i lekko odciśnięty szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać słdką śmietanę, wymieszać, krótką chwilę podsmażyć i odstawić do ostygnięcia. Filet z łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, opruszyć solą i pieprzem.


Ciasto francuskie ponacinać z ukosa jak na zdjęciu. Środek ciasta posmarować przecierem pomidorowym.


Następnie nałożyć szpinak, na to ser feta, a na ser położyć filet z łososia.


Poięte paski ciasta francuskiego układać naprzemiennie formując rybę. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.


Piec w piekarniku ok 30 minut w 190 stopanich.

Rybę można podawać np. z sosem po cygańsku

SKŁADNIKI NA SOS:
2 cebule śreniej wielkości
3 ogórki konserwowe
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1 łyżka cukru
bazylia, oregano
przyprawa w płynie
pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Włożyć do miski, dodać przecier, ketchup i musztardę oraz cukier, wymieszać, doprawić do smaku ziołami, przyprawą w płynie i pieprzem.




3 komentarze:

  1. Jestem pod wrażeniem, wygląda imponująco. Kiedy Ty znajdujesz jeszcze czas na gotowanie? Na blogach zawsze coś nowego, do tego fanpage i testowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. twoja rybka wygląda genialnie, musze kiedyś spróbować coś takiego zrobić :) zobacz też mojego dorsza w cieście piwnym

    OdpowiedzUsuń