piątek, 2 maja 2014



SKŁADNIKI:
2 jajka
2 łyżki mleka
sól, pieprz
2 plasterki szynki
po kawałku papryki czerwonej i żółtej
szczypiorek
1 łyżeczka masła



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka wbić do miski, wlać mleko, posolić i popieprzyć. Rózgą dokładnie wymieszać, aby masa jajeczna dobrze się napowietrzyła. Szynkę i warzywa pokroić w kostkę, połączyć z masą jajeczną. Na patelni roztopić masło i wlać masę jajeczną, smażyć na bardzo wolnym ogniu aż jajka się zetną. Drewnianą łopatką bardzo delikatnie podnosić brzeg omletu, aby masa jajeczna spłynęła na dno patelni. Smażyć do momentu, gdy na wierzchu omletu jajka się zetną. Omlet z patelni zsunąć na talerz.

1 komentarze:

  1. Wyszedł piękny, ja robię przeważnie z grzankami.

    OdpowiedzUsuń