czwartek, 1 maja 2014



SKŁADNIKI:
5 pomarańczy
2,75 kg marchewki
1 kg cukru
2 cytryny



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pomarańcze dokładnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować ok pół minuty od chwili za wrzenia wody. Następnie pomarańcze odcedzić, ponownie zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Pomarańcze ponownie odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Marchewki obrać wypłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Marchewki odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Zagotować 4 litry wody z 1 kg cukru. Pomarańcze i marchewkę zblendować w bardzo dużym garnku. Do musu pomarańczowo- marchewkowego wlać ciepłą osłodzoną wodę (4 litry ) i wyciśnięty sok z cytryn, wszystko wymieszać i schłodzić. Trzymać w lodówce. Z podanych porcji wychodzi ok 8 litrów soku.

0 komentarze:

Prześlij komentarz