Sok pomarańczowo - marchewkowy własnej roboty



SKŁADNIKI:
5 pomarańczy
2,75 kg marchewki
1 kg cukru
2 cytryny



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pomarańcze dokładnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować ok pół minuty od chwili za wrzenia wody. Następnie pomarańcze odcedzić, ponownie zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Pomarańcze ponownie odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Marchewki obrać wypłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Marchewki odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Zagotować 4 litry wody z 1 kg cukru. Pomarańcze i marchewkę zblendować w bardzo dużym garnku. Do musu pomarańczowo- marchewkowego wlać ciepłą osłodzoną wodę (4 litry ) i wyciśnięty sok z cytryn, wszystko wymieszać i schłodzić. Trzymać w lodówce. Z podanych porcji wychodzi ok 8 litrów soku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyniowe ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Przepis na ciasto Opium

Ryba w zalewie octowej

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie przepisy są na Petitchef PL