sobota, 3 maja 2014



SKŁADNIKI:
- 5 opakowań dużych herbatników Petit Beurre
- 2 opakowania kremu - Kapatka gotowe w 5 min firmy Delecta
- mleko skondensowane toffi
- duża paczka krakersów Lajkonika
- 500 ml śmietany 36%
- 2 fixy do śmietany
- 1 cytrynowa galaretka
- pół czekolady deserowej




SPOSÓB WYKONANIA:
Na blaszce od ciasta z wyjmowanym spodem układamy petitki. Następnie przygotowujemy krem 2 karpatki wg przepisu na opakowaniu. Przygotowany krem nakładamy na herbatniki. Na krem ponownie kładziemy petitki. Następnie rozmarowujemy masę tofii (wcześniej należy podgrzać aby łatwo się rozsmarowywało). Na to układamy krakersy lajkonika. Na krakersy nakładamy bitą śmietanę 36% ubitą z dwoma fixami. Do bitej śmietany dodajemy lekko gęstniejącą i ostudzoną cytrynową galaretkę, rozpuszczoną w 1/2 szklance wody (galaretkę najlepiej przygotować w pierwszej kolejności). Na to wszystko posypać startą deserową czekoladę. Przechowywać w lodówce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz