Kremówka wiedeńska - ŁOWCA SMAKU

niedziela, 18 maja 2014

Kremówka wiedeńska



SKŁADNIKI NA CIASTO FRANCUSKIE:

ciasto I:
pełna szklanka mąki
2 żółtka
2-3 łyżki śmietany gęstej

ciasto II:
pełna szklanka mąki
22 dkg masła

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
2,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
250 g masła
16 g cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:

1 litr śmietany 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru


SPOSÓB WYKONANIA CIASTA I:
Z podanych składników zagnieść ciasto jak na pierogi (żeby było elastyczne). Podzielić na pół.

SPOSÓB WYKONANIA CIASTA II:
Masło zetrzeć na tarce, dodać do mąki i zagnieść ciasto, podzielić na pół.

Ciasto I rozwałkować bardzo cienko, na to nałożyć rozwałkowane ciasto II, zwinąć w ciasny rulon i rozwałkować na wielkość blachy. Piec na złoty kolor w temperaturze 175 C z termoobiegiem. To samo wykonać z drugą porcją ciasta I i II.

SPOSÓB WYKONANIA MASY BUDYNIOWEJ:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki mleka w osobnym naczyniu po czym wlać do gorącego mleka - ugotować z tego budyń uważając by się nie przypalił. Wystudzić, a następnie zmiksować z utartym masłem.

SPOSÓB WYKONANIA BITEJ ŚMIETANY:
Śmietanę ubić na sztywno dodając powoli cukier puder. (Śmietana ma być tylko lekko słodka).

SPOSÓB WYKONANIA CIASTA:
Na pierwsze ciasto nałożyć masę budyniową a na nią bitą śmietanę. Na to nałożyć drugie ciasto i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz