niedziela, 25 maja 2014


SKŁADNIKI:
450 g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
1 i 1/3 szklanka cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
350 ml śmietany 36%
2 śmietan-fixy
1 cukier wanilinowy
cukier puder
owoce granata do ozdoby



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć z wody. Jajka ubić z cukrem kryształem. Dolewać powoli olej dalej mieszając. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 25cm i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Ciasto ostudzić, obciąć nożem wierzch i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru oraz dwoma śmietan-fixami. Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać pokruszonym biszkoptem, lekko przygnieść dłodnią i posypać granatem.

Ktoś kto nie lubi szpinanku może się nie obawiać, w ogóle nie czuć go w cieście, za to ciasto pełne witamin :)




4 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, takie zielone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszło :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobre wyszło dziękuje za przepis x-) (k) (o)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam, jest przepyszny! nie jest słodki :)

    OdpowiedzUsuń