Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną - ŁOWCA SMAKU

piątek, 25 kwietnia 2014

Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną



SKŁADNIKI:
kaczka
5 jabłek ( szara reneta )
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
3 - 4 łyżki żurawiny do mięsa
1 łyżka żurawiny suszonej
2 łyżki oliwy z oliwek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pookrawać nadmiar tłuszczu. Kaczkę natrzeć od wewnątrz i zewnątrz solą, pieprzem i połową majeranku, owinąć w folię i włożyć do lodówki na parę godzin aby skruszała. Na 30 min przed włożeniem kaczki do piekarnika, obrać jabłka i 2 z nich pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałym majerankiem oraz suszoną żurawiną. Tym farszem napełnić kaczkę i spiąć otwór wykałaczkami lub zszyć nitką bawełnianą. Brytfannę posmarować oliwą z oliwek, włożyć do niej kaczkę, skropić ją lekko oliwą z oliwek i wodą. Kaczkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec co jakiś czas polewać tuszkę sosem z dna brytfanny, powstałym podczas pieczenia. Po ok 30 min, gdy kaczka się zrumieni, ponakłuwać ją czubkiem noża w kilku miejscach. Po ok 50 min przekręcić kaczkę na drugą stronę aby równomiernie się upiekła i zrumieniła. Trzeba pamiętać o polewaniu tuszki sosem z dna brytfanny. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi, np. 2 kg kaczki – 2 godz. pieczenia. Gdy kaczka się piecze, przygotować pozostałe jabłka, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, a w środek włożyć żurawinę do mięsa. Tak przygotowane jabłka ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika na ok 40 min przed końcem pieczenia kaczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz