sobota, 26 kwietnia 2014



SKŁADNIKI:
ok 70 dag schabu bez kości
10 dag suszonych śliwek bez pestek
przyprawa do wieprzowiny
2 łyżki oliwy z oliwek
włoszczyzna
2 ząbki czosnku
3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
5 łyżeczek żelatyn
sól




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Schab umyć, oczyścić z błon. Długim nożem naciąć środek schabu - zrobić tunel który wypełnić śliwkami. Otwory spiąć wykałaczkami. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, wsypać przyprawę do mięsa wieprzowego, wymieszać i tą marynatą posmarować schab. Odstawić na 1 godz. do lodówki. Schab włożyć do rękawa i piec około 1 godz. w 180* C. Po upieczeniu wyjąć z rękawa i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Do garnka wlać litr wody, włożyć oczyszczoną i wypłukaną włoszczyznę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i posolić do smaku. Gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wywar odcedzić i do gorącego dać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wywar odstawić do ostygnięcia. Schab pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, dowolnie udekorować i zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz