czwartek, 24 kwietnia 2014


SKŁADNIKI:
300 g twarożku mielonego
5 rzodkiewek
1 mała cebula
kilka gałązek koperku
1 długi ogórek
1 łyżeczka żelatyny
sól, pieprz
suszona bazylia i tymianek



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Twarożek wyłożyć do miski. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do twarożku. Rzodkiewki wypłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do twarożku. Koperek wypłukać, posiekać i też dodać do twarożku. Całość dokładnie wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku, dodać bazylię i tymianek też do smaku. Do twarożku z warzywami dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Ogórek wypłukać i obieraczką lub nożem pociąć cienkie długie plastry ogórka. Małą formę wyłożyć folią spożywczą, a na niej w poprzek plastry ogórka, na które nałożyć masę serową. Wystające plastry ogórka zawinąć na masę serową, następnie przykryć wystającą z formy folią. Całość lekko docisnąć, można obciążyć np. kostką masła i wstawić na całą noc do lodówki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz