Zupa krem z pomidorów



SKŁADNIKI:
1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
1 l bulionu warzywnego
1 większa marchewka
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
100 ml słodkiej śmietanki


SPOSÓB WYKONANIA:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym. Dodać obraną,wypłukaną i pokrojoną na kawałki marchewkę i gotować do miękkości warzyw. Dodać zioła prowansalskie, cukier, sól i pieprz do smaku, chwilę jeszcze gotować. Całość zmiksować w blenderze i zabielić śmietanką. Podawać z lanymi kluseczkami.


LANE KLUSKI:
2 jajka
ok 10 dkg mąki pszennej
sól
mleko

Do wysokiego kubka wbić jajka, dodać mąkę, sól, oraz tyle mleka, aby po dokładnym wymieszaniu rózgą ciasto było lejące. Cienką stróżką wlewać do gotującej się zupy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyniowe ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Przepis na ciasto Opium

Ryba w zalewie octowej

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie przepisy są na Petitchef PL