wtorek, 14 maja 2013



 SKŁADNIKI:
500 sztuk kwiatków mniszka
1 kg cukru
1 cytryna
1 litr wody


SPOSÓB WYKONANIA:
Po zebraniu kwiatów mniszka (najlepiej przed południem, kiedy kwiaty są mocno rozkwitnięte ) z łąki , która znajduje się daleko od drogi, rozsypać kwiaty na białym prześcieradle. Po winne leżeć całą noc, aby powychodziły z nich malutkie muszki. Koszyczki mniszka włożyć do garnka i zalać 1 litrem zimnej wody i powoli ogrzewać aż do wrzenia. Po zagotowaniu garnek zdjąć z ognia i odstawić na całą noc. Następnego dnia zawartość garnka przecedzić najlepiej przez gazę i dobrze wycisnąć. Do soku dodać cukier i sok z cytryny. Garnek bez przykrycia postawić na kuchence, na najwolniejszym ogrzewaniu, aby zachować wszystkie witaminy. Syrop odparowuje się bez gotowania. Całość należy raz lub dwa razy oziębić, aby sprawdzić konsystencję syropu. Nie powinien on być za gęsty, bo po dłuższym przechowywaniu może się scukrzyć, a zbyt rzadki mógłby skwaśnieć. Gorący syrop rozlać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia.

SYROP Z MNISZKA JEST DOBRY PRZY KASZLU,PRZEZIĘBIENIU CZY BÓLU GARDŁA

0 komentarze:

Prześlij komentarz