Blok czekoladowy - ŁOWCA SMAKU

niedziela, 12 maja 2013

Blok czekoladowy



SKŁADNIKI:
- 4 wafle
- 1 szklanka cukru
- 25 dkg masła
- 4 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka z kartonu
- mała paczka ciastek petit-bery
- 3 garście orzechów
- 5 dkg rodzynków



SPOSÓB WYKONANIA:
1/2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy zagotować i gotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru – ostudzić. Do garnka z mlekiem dodać mleko w proszku wymieszane z kakao i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 pokruszone drobno wafle, pokruszone ciastka, posiekane orzechy i rodzynki, wszystko razem wymieszać i wyłożyć na wafel, przykryć drugim waflem. Na blok położyć deskę do krojenia obciążyć ją i wstawić blok na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz