piątek, 17 maja 2013



SKŁADNIKI:
2 pałki z kurczaka
2 kostki rosołowe
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 mały por
2 pęczki botwinki
1 burak
1 pęczek koperku
3-4 ząbki czosnku
kwasek cytrynowy
cukier
250 g śmietanki


SPOSÓB WYKONANIA:
Pałki kurczaka wypłukać, włożyć do garnka, zalać ok 2 l wody, dodać kostki rosołowe i gotować. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, wypłukać i pokroić w kostkę (można zetrzeć na tarce) por wypłukać, pokroić w półplasterki i wszystko dodać do wywaru (można dać również ziemniaki pokrojone w kostkę). Buraka obrać, wypłukać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Botwinkę dokładnie wypłukać, małe buraczki z botwinki obrać i wraz z nacią pokroić. Koperek wypłukać i posiekać. Do garnka włożyć pokrojone buraczki z botwinki, pokrojoną nać, posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok 1 minucie gotowania wsypać kwasek i cukier do smaku, w razie potrzeby doprawić solą. Gotować ok 2-3 min, garnek zdjąć z ognia, botwinkę zabielić śmietanką.
Botwinkę podawać z ugotowanym jajkiem na twardo, można też podawać z ugotowanymi ziemniakami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz