Pulpeciki w sosie chrzanowym




SKŁADNIKI:
- 600 g mięsa np. łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 bułka czerstwa
- 1 jajko
- sól, pieprz
- mąka do obtaczania pulpecików
- 3 łyżki oleju
- VEGETA
- 2 łyżeczki chrzanu
- słodka śmietanka



SPOSÓB WYKONANIA:
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso umyć, osuszyć i zmielić wraz z cebulą i odciśniętą bułką. Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz do smaku, dobrze mięso wymieszać. Mokrymi rękami z mięsa formować pulpeciki i obtaczać je w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pulpeciki z każdej strony. W garnku zagotować wodę z dodatkiem VEGETY, włożyć podsmażone pulpeciki i gotować na małym ogniu ok 10 min. Po tym czasie wyjąć pulpeciki łyżką cedzakową, a do wody po gotowaniu pulpecików dać chrzan i wymieszać. Sos zabielić śmietanką. ( w razie potrzeby zagęścić mąką ) Do sosu włożyć pulpeciki.


Komentarze

  1. Taki obiadek za mną chodzi od jakiegoś czasu, muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyniowe ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Przepis na ciasto Opium

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie przepisy są na Petitchef PL