niedziela, 19 maja 2013


SKŁADNIKI:
40 dag mąki
1 margaryna Kasia
4 jajka
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 kg rabarbaru
1 kisiel wiśniowy
trochę margaryny do wysmarowania formy
bułka tarta




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z mąki, margaryny, żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Kawałek tego ciasta zostawić na kruszonkę i włożyć go do zamrażarki. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy do pieczenia i włożyć go do formy. Z rabarbaru zdjąć skórkę, pokroić go na małe kawałki i rozłożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę, wsypywać po trochu cukier kryształ i cukier waniliowy – ubijać do rozpuszczenia się cukru, na koniec dodać kisiel i dobrze wymieszać. Pianę wyłożyć na rabarbar i posypać kruszonką - ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C ok 30 min

3 komentarze: