sobota, 20 kwietnia 2013



SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 10 dkg mąki przennej
- 6 dkg mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka cukru



SKŁADNIKI NA KREM:
- 1 szklanka cukru
- 3/4 sklanki wody
- 2 gorzkie czekolady
- 2 łyżki kakao
- 3 kostki masła

- dżem wiśniowy

SPOSÓB WYKONANIA KREMU:
Wodę zagotować  z cukrem, czekoladą i kakao. Gotować 5 minut mieszając. Następnie ostudzić. Utrzeć masło na puch, dodać ugotowaną masę czekoladową i ucierać razem.

SPOSÓB WYKONANIA CIASTA:
Białka ubić na sztywno i dodać cukier. Następnie dodać ocet, żółtka i na końcu obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Do tortu należy upiec 2 biszkopty, które później dzielimy na 2 równe części. Każdą część przekładamy kremem oraz dżemem wiśniowym. Torcik można udekorować w zależności od okazji.

1 komentarze: