Faszerowana papryka - ŁOWCA SMAKU

sobota, 20 kwietnia 2013

Faszerowana papryka


SKŁADNIKI:
- 10 dużych papryk czerwonych
- 1 kg mięsa mielonego
- 4 torebki ryżu
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

- SKŁADNIKI NA SOS:
- sok pomidorowy
- maggi w płynie
- słodka śmietana
- mąka ziemniaczana


SPOSÓB WYKONANIA:
Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przygotować paprykę do faszerowania. Najpierw należy umyć paprykę i odkroić górną część papryki, następnie wykroić ze środka gniazdo z ziarnami. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem i zeszkloną cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz nałożyć do papryki i przykryć odkrojoną częścią która stanowi pokrywkę papryki. Przygotowane papryki włożyć do rękawa foliowego  i piec w 180 stopniach przez ok 40 minut.

SPOSÓB WYKONANIA SOSU:
1 litr soku pomidorowego zagotować. Do smaku wlać maggi i słodką śmietanę. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz