sobota, 20 kwietnia 2013



SKŁADNIKI:
- 1 kapusta włoska
- 80 dag mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, karkówka)
- 2 woreczki ryżu
- 2 cebule
- sól, pieprz



SPOSÓB WYKONANIA:
Pierwsze liście kapusty wyrzucić, pozostałe liście gotować przez 1-2 min w osolonej wodzie (można użyć vegety). Ryż ugotować w/g przepisu, ostudzić. Cebule pokroić w kostkę, usmażyć, wystudzić. Do mięsa dodać cebulę, posolić, popieprzyć wymieszać, dodać ryż jeszcze raz wymieszać. Na każdym liściu położyć trochę farszu, boki liści zawinąć do środka i zrulować. Gołąbki układać w rondlu, podlać wodą po gotowaniu kapusty, dla lepszego smaku gołąbków można dodać do rondla liść laurowy i ziela angielskie. Gotować na małym ogniu ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowym.

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
- 1 sok pomidorowy
magii
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- słodka śmietanka

SPOSÓB WYKONANIA SOSU:
Sok pomidorowy zagotować, doprawić cukrem oraz magii w/g własnego uznania, dodać zioła prowansalskie (można zagęścić mąką). Zabielić śmietanką.

1 komentarze: